АСОЦІАЦІЯ ПОЛІМОРФІЗМІВ ГЕНА ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ СИНТАЗИ ОКСИДУ АЗОТУ З ТЕРМІНАЛЬНОЮ СТАДІЄЮ НИРКОВОЇ ХВОРОБИ - Ісмаїлова, Ш.Г.; Ібрагімова, Ш.С.; Мурадова, С.Р.; Газієв, Е.І.; Сафаралієва, Л.Х.; Гумбатова, А.Н.; Мамедова, А.П. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою даного дослідження була оцінка асоціації поліморфізмів ендотеліальної синтази оксиду азоту 786T>C (rs2070744) та 894G>T (rs1799983) з ризиком термінальної стадії ниркової недостатності в азербайджанській когорті. До дослідження було включено 120 пацієнтів із термінальною стадією ниркової недостатності та 100 здорових осіб контрольної групи. Результати показали, що алель T поліморфізму ендотеліальної синтази оксиду азоту 786T>C значно збільшує ризик термінальної стадії ниркової недостатності (p=0,002). Більш того, алель T у поліморфізмах ендотеліальної синтази оксиду азоту 786T>C і 894G>T був пов’язаний з більш високим ризиком макроальбумінурії (OR=5,93; p=0,013) та мікроальбумінурії (OR=2,56; p=0,024). Ці результати показують, що алелі T у поліморфізмах ендотеліальної синтази оксиду азоту відіграють вирішальну роль у прогресуванні хронічної хвороби нирок, і генетичний скринінг на ці варіанти може допомогти виявити пацієнтів із підвищеним ризиком термінальної стадії ниркової недостатності у популяції Азербайджану.