ВПЛИВ ХАРЧУВАННЯ НА КОГНІТИВНІ ФУНКЦІЇ ЛЮДИНИ - Лобасюк, Б.О.; Савостин, А.П.; Боделан, М.І.; Стоянов, О.М.; Замкова, А.В.; Калашников, В.Й.; Заяць, Л.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначити вплив різних типів харчування населення на нейропсихологічні показники психологічних тестів. У дослідженні взяли участь 65 здорових осіб віком від 23 до 53 років. Всі учасники були розділені на 3 співставні групи. Їжа учасників 1-ї групи в основному містила м’ясо і хліб. Їжа учасників 2-ї групи в основному містила крупи, рослинне масло, цукор і картоплю. Основу раціону учасників 3-ї групи становили овочі, фрукти, продукти тваринного походження та молоко. Період спостереження тривав 42 дні. Для психологічного тестування використовували тест Бентона, адоптований Б.Г. Херсонським піктограмний тест, Міннесотський тест MMPI та тест Сонді. Доведено важливість нейропсихологічного тестування в діагностичному аспекті, оскільки воно дозволяє виявити когнітивний дефіцит на ранніх етапах наявності цього порушення. Виявлено безперечний вплив продуктів харчування на індивідуально-типологічні особливості людини та продуктивність психічної діяльності. Показано особливості впливу на індивідуально-типологічні особливості особистості та продуктивність психічної діяльності продуктів харчування, що містять білки та вуглеводи. Автори вважають, що корекція харчування додатково до комплексної патогенетично обґрунтованої терапії дозволяє максимально ефективно коригувати сформовані мнестичні порушення та сприяє таким чином збереженню когнітивного резерву.