МОНІТОРИНГ ПРОЦЕСУ ЗАГОЄННЯ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПЕРІІМПЛАНТНОЇ ЗОНИ В ДИНАМІЦІ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОГО ПЕРІОДУ - Слинько, Ю.О.; Соколова, І.І.; Гармаш, О.В.; Скидан, К.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Незважаючи на високі рівні успішності дентальної імплантації, невдачі все ж таки трапляються в різні терміни спостережень. Тому природніми є підвищення пошук критеріїв прогнозування та профілактики ризику розвитку ускладнень дентальної імплантації. Метою роботи було дослідження особливостей стану слизової оболонки періімплантної зони після проведення операції дентальної імплантації на етапі загоєння. До проведення дослідження було залучено 67 пацієнтів у віці від 25 до 45 років, яким було встановлено поодинокі дентальні імплантати. Ознаками запалення періімплантної ділянки, які піддавалися реєстрації, були біль, гіперемія та набряк на 3, 7, 10, 14 та 20 добу. Проведене дослідження продемонструвало залежність стану слизової оболонки в зоні оперативного втручання від його тривалості і безпосередній вплив на період післяопераційного дискомфорту пацієнтів.