ЕФЕКТИВНІСТЬ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В ДІАГНОСТИЦІ ПАТОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ У ДІТЕЙ - Ткаченко, П.І.; Білоконь, С.О.; Доленко, О.Б.; Буря, Л.В.; Стебловський, Д.В.; Коротич, Н.М.; Макаренко, О.В. (Світ медицини та біології, 2025)
У повсякденній клінічній медичній практиці спостерігається невпинне зростання частоти застосування ультразвукового дослідження. Нами визначено ефективність його використання в діагностиці патологічних процесів щелепно-лицевої ділянки на основі обстеження 78 дітей віком від 3 місяців до 17 років з різною патологією голови та шиї. Найбільше УЗД-обстежень проведено у пацієнтів з різними нозологічними формами лімфаденітів. В рамках вказаної роботи виконано 9 доплерографій. Отримані результати дозволяють стверджувати, що ультразвукове дослідження, відрізняючись безпечністю і результативністю, є досить перспективним, потребуючи більш широкого використання в діагностиці та диференційній діагностиці захворювань слинних залоз, патології м’яких тканин щелепно-лицевої ділянки, лімфатичних вузлів, судинних утворень. На тлі його високої інформативності досить обґрунтованим виглядає можливість деякого обмеження застосування діагностичних рентгенологічних методик й інвазивних діагностичних втручань і більш раціонального застосування інших променевих методів обстеження – комп’ютерної та магнітно-резонансної томографій.