ФАКТОРИ ВПЛИВУ СТРУКТУРИ ТА ПОЗИЦІЇ ОРТОДОНТИЧНОГО МІНІІМПЛАНТУ НА ТРАВМАТИЗАЦІЮ КОРТИКАЛЬНОЇ ПЛАСТИНКИ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ ОРТОДОНТИЧНОМУ НАВАНТАЖЕННІ - Шаєнко, Д.П.; Стецук, Є.В.; Смаглюк, Л.В.; Шепітько, В.І.; Смаглюк, В.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Ортодонтичні імпланти як скелетні системи анкоражу широко застосовуються ортодонтами, оскільки мінімізують вплив на зуби пацієнта. Метою дослідження було виявити фактори впливу на площу контакта ортодонтичного імплантата з кісткою та резорбцію кісткової тканини довкола ортодонтичного імплантата. В експериментальному дослідженні порівнювались два способи встановлення ортодонтичних імплантів. Залишаючи імплант різьбовою частиною в кортикальній пластинці кістки та із зануренням шийки імпланта в кісту. Використовуючи однаковий тиск на поряд встановлені імпланти порівнювався стан кістки довкола них. Залишаючи імплантат різьбовою частиною в кортикальній пластинці збільшується її пошкодження та рухомість імплантату при застосуванні навантаження. Гладка поверхня з розширеною шийкою ортодонтичних імплантів має більший та щільніший контакт з кортикальною пластинкою, що при навантаженні краще розподіляє ортодонтичне навантаження, зменшуючи травмуючий фактор на кісткову тканину під дією сил.