РЕАКЦІЯ ЄМНІСНОЇ ЛАНКИ ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА КЛУБОВОЇ КИШКИ ПРИ ОКСИДАТИВНОМУ СТРЕСІ, ВИКЛИКАНОМУ ВВЕДЕННЯМ КОМПЛЕКСУ ХІМІЧНИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Білаш, С.М.; Олійніченко, Я.О.; Проніна, О.М.; Коптев, М.М.; Пирог-Заказникова, А.В.; Донченко, С.В.; Олійніченко, М.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Харчові хімічні добавки є поширеними екзогенними чинниками, що можуть викликати зміни морфології та біохімічних показників різних органів, зокрема клубової кишки. Тому метою нашого дослідження було визначення змін показників ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла клубової кишки щурів та коливання рівня малонового діальдегіду на тлі комплексного введення глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R. Було проведено гістологічне та морфометричне дослідження венул слизової та підслизової оболонок, а також визначення концентрації малонового діальдегіду у гомогенаті клубової кишки щурів контрольної групи (отримувала фізіологічний розчин) та експериментальних груп (яким вводили досліджувану суміш протягом 1, 4, 8, 12, 16, 20 тижнів). При оцінці змін морфометричних показників було виявлено реакцію ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла, зокрема вазоконстрикція венул з 1 по 8 тиждень, часткове відновлення до контрольних показників на 12 тижні і значна вазодилятація після 16 тижня, що зберігалася до кінця експерименту. Щодо біохімічних змін, то було встановлено, що введення комплексу хімічних харчових добавок призводить до виникнення ознак оксидативного стресу, що підтверджувалося підвищенням концентрації малонового діальдегіду. Таким чином, було визначено, що оксидативний стрес є одним з патогенетичних механізмів виникнення морфометричних змін судин ємнісної ланки.