ВПЛИВ ОКТРЕОТИДУ НА ВІДНОВЛЕННЯ ЛЕГЕНЬ ПРИ ГОСТРОМУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦЕРУЛЕЇН-ІНДУКОВАНОМУ ПАНКРЕАТИТІ - Вастьянов, Р.С.; Стоянов, О.М.; Тертишний, С.В.; Бабієнко, В.В.; Грузевський, О.А.; Талалаєв, К.О.; Вастьянов, М.Р. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було патофізіологічне обґрунтування лікувального впливу октреотиду на відновлення легень за умов гострого експериментального панкреатиту. Експериментальні дослідження проводили на моделі церулеїн-індукованого гострого панкреатиту на щурах лінії Вістар, яким уводили октреотид. В якості референт-препарату застосовували розчин NaCl. Вираженість процесів ліпопероксидації та антиоксидантного захисту, а також патоморфологічні зміни в підшлунковій залозі та легенях визначали протягом 48 год досліду. В сироватці крові визначали активність індуцибельної NO-синтази, вміст фактору некрозу пухлини, інтерлейкіну-1 та міжклітинної молекули адгезії. Отримані дані свідчать про накопичення продуктів ліпопероксидації, пригнічення активності антиоксидантних ферментів, а також виражені патоморфологічні зрушення в клітинах підшлункової залози та легенів щурів із церулеїн-індукованим гострим експериментальним панкреатитом. В сироватці крові щурів із церулеїн-індукованим гострим експериментальним панкреатитом реєструється активація індуцибельної підтипу NO-синтази, зростає вміст прозапальних цитокінів та міжклітинної молекули адгезії. Введення октреотиду спричиняє розвиток пневмопротекторних ефектів, до механізмів реалізації яких залучені його протизапальні, антиоксидантні та антигіпоксичні ефекти. Отримані дані автори вважають експериментальним доказом доцільності тестування клінічної ефективності ОТ з метою попередження ураження легенів при гострому запальному ураженні підшлункової залози.