ЗМІНИ ПРООКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ СЕРЦЯ ЩУРІВ ЗА УМОВ КОМПЛЕКСНОГО ВПЛИВУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ТА ЇХ КОРЕКЦІЇ МЕЛАТОНІНОМ - Пшиченко, В.В.; Черно, В.С.; Ларичева, О.М.; Чеботар, Л.Д.; Петрова, О.І. (Світ медицини та біології, 2025)
У роботі представлені результати дослідження змін прооксидантно-антиоксидантної системи серця щурів при комплексній дії харчових добавок та корекції патологічних зрушень мелатоніном. Встановлено, що комплексний вплив глутамату натрію, синтетичного барвника понсо 4R та нітриту натрію призводить до підвищення у гомогенаті серця рівнів продуктів ліпопероксидації та різноспрямованих змін системи антиоксидантного захисту, що спочатку проявляються зростанням активності ферментів, а потім їхнім зниженням, що свідчить про розвиток оксидативного стресу і вказує на виснаження ферментативної ланки антиоксидантної системи та переважання механізмів пошкодження над механізмами захисту. Введення мелатоніну протягом останніх десяти діб дослідження сприяло зменшенню інтенсивності процесів перикисного окиснення ліпідів та покращенню балансу ланок прооксидантно-антиоксидантної системи. Таким чином, екзогенний мелатонін є потенційно корисним засобом для корекції окислювального стресу у міокарді.