ДИНАМІКА ЗМІН БІЛКУ S-100 ТА НЕЙРОН-СПЕЦИФІЧНОЇ ЕНОЛАЗИ У КРОЛІВ ПРИ КОНТУЗІЙНІЙ ТРАВМІ ОКА ТА ЇЇ КОРЕКЦІЯ L-ЛІЗИНОМ – (S)-2,6-ДІАМІНОГЕКСАНОВОЇ КИСЛОТИ 3-МЕТИЛ-1,2,4-ТРІАЗОЛІЛ-5-ТІОАЦЕТАТОМ - Шелест, О.Є.; Семененко, С.І.; Саєнко, А.В.; Вознюк, Л.А.; Семененко, О.М.; Нефьодова, О.О.; Морозова, О.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Очні травми є серйозною медичною та соціальною проблемою, актуальність особливо зростає в умовах військових конфліктів. Ушкодження зорових органів можуть спричиняти тимчасову або стійку втрату зору, що суттєво впливає на якість життя постраждалих та їхню працездатність. У мирний час основними причинами є побутові, виробничі та спортивні інциденти, тоді як у військових умовах до 16 % всіх бойових ушкоджень припадає на органи зору, з яких близько 80 % пов’язані з дією вибухових хвиль. Важливим аспектом у розумінні механізмів таких ушкоджень є біохімічні маркери. Зокрема, фермент нейрон-специфічна енолаза (NSE) та білок S100 є показниками ушкодження нервової тканини. NSE, що є внутрішньоклітинним ферментом, свідчить про пошкодження мембран нейронів, тоді як підвищення рівня білка S100 вказує на запальну реакцію в гліальній тканині, активний поділ клітин нейроглії та нейроапоптоз. Наявність цих маркерів у крові дозволяє оцінити тяжкість ушкоджень та ефективність терапевтичних заходів. Актуальність нейропротекції в лікуванні очних травм обумовлена необхідністю захисту та відновлення нервових структур ока, зокрема сітківки та зорового нерва. Проведене дослідження виявило, що терапія очними краплями Ангіолін сприяла значному зниженню рівнів маркерів нейродеструкції в сироватці крові кроликів з контузійною травмою ока, а саме: NSE зменшився на 87,2 %, а S100 – на 89,9 %. Результати підтверджують виражену нейроретинопротективну дію препарату Ангіолін.