ВИПАДОК ФІКСАЦІЇ РЕБЕРНОГО КЛАПАНУ КОМБІНОВАНО МЕТАЛЕВИМИ ПЛАСТИНАМИ ТА СТАЛЕВОЮ НИТКОЮ ПРИ ВАЖКІЙ ПОЄДНАНІЙ ВИБУХОВІЙ ТРАВМІ ГРУДЕЙ ТА ЖИВОТА - Лурін, І.А.; Хорошун, Е.М.; Макаров, В.В.; Негодуйко, В.В.; Тертишний, С.В.; Бунін, Ю.В.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було демонстрація особливостей діагностики та оперативного лікування важкої поєднаної вибухової травми грудей та живота з фіксацією реберного клапану комбіновано металевими пластинами та сталевою ниткою. Клінічний випадок стосується пораненого Л., 49 років, отримав вибухову травму в бронежилеті та шоломі. Доставлений через 1 годину після травми для подальшого обстеження та лікування. Встановлено діагноз: Важка поєднана вибухова травма грудей та живота. Закрита травма грудей. Множинні закриті переломи ІІІ-Х ребер справа. Виконана операція: Торакоцентез, дренування правої плевральної порожнини за Бюлау. Лапароскопія, ревізія органів черевної порожнини, конверсійна лапаротомія, ушивання діафрагми, тампонування печінки по типу “сендвіч”. Наступної доби виконано оперативне втручання торакопластика справа, видалення кісткових уламків, репозиція, металоостеосинтез адаптивними титановими пластинами VII, VIІІ, ХІ ребра. На третю добу виконано «Second Look», ревізія органів черевної порожнини, видалення серветок, санація та редренування черевної порожнини, закриття лапаростоми. За думкою авторів, застосування адаптивних титанових пластин в комбінації з металевою ниткою можливо на третьому та четвертому рівні надання медичної допомоги.