ПРОБЛЕМИ ТА РЕАЛІЇ ЛІПОЛЕЙОМІОМИ МАТКИ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ КЛІНІЧНОГО ВИПАДКУ - Талаш, В.В.; Громова, А.М.; Прилуцька, Н.О.; Орлова, Ю.А.; Мітюніна, Н.І.; Шафарчук, В.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Ліполейоміома матки є рідкісним варіантом лейоміоми матки, яка, зазвичай, розвивається в жінок перименопаузального віку й рідко досягає великих розмірів. Її сонографічна схожість з тератомою яєчника, лейоміомою чи з саркомою створюють діагностичні проблеми в практичній гінекології. Актуальність висвітлення клінічного випадку визначається надзвичайною рідкісністю розвитку ліполейоміоми матки в жінок репродуктивного віку та локалізацією її розвитку з шийки й матки одночасно. Представлений у статті клінічний випадок демонструє випадкову знахідку ліполейоміоми матки в жінки репродуктивного віку, яку під час ультразвукового дослідження помилково сприйняли за тератому правого яєчника. Великі розміри пухлини, її зовнішня схожість з саркомою, щільне прилягання до крижово-маткових зв’язок, парієтальної очеревини, сигмовидної й прямої кишки, до сечоводів і здухвинних судин створили технічні та діагностичні проблеми під час оперативного втручання. Ураховуючи наявність великого новоутворення в ділянці правих додатків, посилення больового синдрому, позитивних симптомів подразнення очеревини, підозри на саркому матки виконано екстирпацію матки з придатками. Діагноз ліполейоміоми матки був верифікований даними гістологічного та імуногістохімічного досліджень.