ОДНОЧАСНЕ ЛІКУВАННЯ ДИТЯЧОЇ ЕПІЛЕПСІЇ ТА ДЕПРЕСІЇ - Алієва, С.Е. (Світ медицини та біології, 2024)
Діти з епілепсією страждають від депресії, і цей стан погано діагностується та лікується, що призводить до погіршення здоров’я. Метою даної є оцінка рівня депресії у дітей з епілепсією і розробка комплексного плану лікування. 156 дітей (віком 12–17 років) з епілепсією було оцінено на предмет депресії з використанням шкали оцінки депресії Гамільтона та критеріїв МКХ-10. Поточне дослідження встановлює високий рівень депресії у дітей із епілепсією; 68 % учасників відповідали критеріям для різних ступенів депресії. Зі 106 пацієнтів з діагнозом депресія у 83 була легка депресія, у 21 – помірна та у 2 – тяжка. Тест Вілкоксона показав значне зниження тяжкості депресії після комбінованого лікування протисудомними та антидепресантами (p=0,048). Це особливо важливо для дітей, оскільки поширеність епілепсії та депресії висока, і обидва стани слід лікувати одночасно. Депресію у дітей з епілепсією слід діагностувати та лікувати якомога раніше, щоб покращити неврологічний та психіатричний прогноз.