ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН ЛІМФАТИЧНИХ ВУЗЛІВ І ПІДТИПІВ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ У ПРОГНОЗУВАННІ ВИНИКНЕННЯ МЕТАСТАЗІВ - Ахундова, Дж.Н.; Амірова, М.Ф. (Світ медицини та біології, 2024)
У цьому дослідженні обстежено пацієнтів з раком молочної залози віком 24–75 (53,9±0,8), та проведено імуногістохімічний аналіз рецепторного статусу раку молочної залози за шкалою Allred. Розміри, форма та структура лімфовузлів реєструвалися за даними УЗД, отриманими на апараті “LOGIQ C5-Premium” (2012). Статистичний аналіз одержаних результатів проводився з використанням програми SPSS-26. Чутливість і специфічність показників, що вивчаються, визначалися за допомогою ROC-аналізу. Отримані результати показали значний взаємозв’язок підтипів, експресії рецепторів з метастазами пухлини в пахвові лімфатичні вузли. Ми виявили, що HER2+ підтип пухлини молочної залози є найбільш агресивним з точки зору злоякісності та морфологічних змін, які виникають в пахвових лімфатичних вузлах, що призводить до повного руйнування структури коркової речовини вузла, у зв’язку з чим при хірургічній резекції первинних вогнищ раку, пахвові лімфатичні вузли при HER2+ підтипі мають видалятися обов’язково.