АНАЛІЗ ТОЧНОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО СПІВВІДНОШЕННЯ ЩЕЛЕП ПРИ ВТОРИННІЙ ПОВНІЙ АДЕНТІЇ - Байрамов, Ю.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження є вивчення точності визначення центральних співвідношень щелеп у клінічній практиці при вторинній повній адентії. У ході дослідження було проведено виготовлення повних знімних пластинкових протезів за вдосконаленою методикою у 204 пацієнтів віком від 45 до 90 років, у тому числі 102 (50,0 %) чоловіків та 102 (50,0 %) жінок з вторинною повною адентією, які склали основну групу. Ми провели традиційне виготовлення протезів у 405 пацієнтів віком від 45 до 90 років, у тому числі 206 (50,9 %) чоловіків та 199 (49,1 %) жінок із вторинною повною адентією, які склали контрольну групу. Оклюзійний метод використовувався для вивчення центральних співвідношень щелеп у центрально-оклюзійному стані. Даний метод порівнювався з контрольною групою, коли при виготовленні повного знімного пластинкового протеза в результаті тиску при вимірюванні лікарем вимірюється площа протеза та навколишніх тканин.