ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕНЬ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ У ПАЦІЄНТОК З ГІПЕРПЛАЗІЄЮ ЕНДОМЕТРІЮ БЕЗ АТИПІЇ - Гусейнова, З.С. (Світ медицини та біології, 2024)
У дослідженні взяли участь 118 жінок, які були поділені на три групи: група С – контрольна, практично здорові жінки (50 жінок), група I – жінки з гіперплазією ендометрію та репродуктивною дисфункцією (43 пацієнтки), група Ⅱ – жінки з репродуктивними порушеннями та гіперплазією ендометрію у поєднанні з однією з інших доброякісних патологій матки (25 пацієнток). Було виявлено, що у пацієнток з підвищеним індексом маси тіла та літнім віком частіше зустрічається гіперплазія ендометрію та репродуктивна дисфункція. У пацієнток з гіперплазією ендометрію порушення менструального циклу проявлялося менометрорагією, яка супроводжувалася постгеморагічною анемією. Порушення репродуктивної функції у пацієнток із гіперплазією ендометрію характеризується безпліддям. У І групі переважає первинне безпліддя, у ІІ групі частіше зустрічається вторинне безпліддя, а у ІІ групі частіше зустрічається безпліддя тривалістю понад 5 років. Рівень естрадіолу був вищим, а рівень прогестерону нижчим порівняно з контрольною групою. У групі з гіперплазією ендометрію спостерігалися зміни гемодинамічних показників маткових артерій: співвідношення систола-діастола, індекс резистентності та індекс пульсації в обох артеріях були нижчими, ніж у контрольній групі. Коли після лікування у пацієнток з гіперплазією ендометрію наставала вагітність, жодних суттєвих патологій під час вагітності, її наслідках чи стані новонароджених не спостерігалося. Своєчасна оцінка та діагностика клінічних симптомів у пацієнток з гіперплазією ендометрію та репродуктивними порушеннями сприяють патогенетично обґрунтованому лікуванню та реалізації репродуктивних бажань.