СТАН КОАГУЛЮЮЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ КРОВІ У ХВОРИХ З ІНФАРКТОМ МІОКАРДА ПІСЛЯ ТРОМБОЛІЗИСУ ТА МОЖЛИВОСТІ ЙОГО КОРЕКЦІЇ ЗА ДОПОМОГОЮ МАГНІТОТЕРАПІЇ - Золотарьова, Н.А.; Вастьянов, Р.С.; Паніграхі, П.К.; Григорьєв, Є.О.; Остапенко, І.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було вивчення ефективності магнітотерапії, спрямованої на покращення коагуляційного потенціалу крові та фібринолітичної активності у хворих на гострий інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST після тромболізису на стаціонарному етапі реабілітації. Для клінічного спостереження були залучені 80 хворих на гострий інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST. Ці пацієнти були рандомізовані на 2 групи. 1 групу склали 40 хворих, яким застосовували тромболітики з ад’ювантною терапією разом із стандартними серцево-судинними препаратами. 2 групу склали 40 хворих, яким додатково призначали курс магнітотерапії. У всіх пацієнтів аналізували коагуляційний потенціал крові, включаючи коагуляційний та антикоагуляційний ланцюги разом зі стандартними показниками фібринолітичної активності. Отримані дані довели, що у пацієнтів з гострим інфарктом міокарда з підйомом сегмента ST показники гемостазу швидко повертаються до нормальних значень через 2–3 дні після тромболітичної терапії та введення гепарину, що демонструє сумісну помірну активацію прокоагулянтної системи крові на тлі зниженої активності антикоагулянтної та фібринолітичної систем. Сформована схильність до гіперкоагуляції зберігається протягом усього стаціонарного періоду, сягаючи максимуму перед випискою хворих. Курс магнітотерапії в комплексному лікуванні хворих на гострий інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST нормалізує дисбаланс зсідаючої та антизсідаючої систем гемостазу в бік зниження його коагуляційного потенціалу та підвищення фібринолітичної активності. Автори висловлюють, що оригінальний метод магнітотерапії є простим, ефективним у зниженні гіперкоагуляційного стану крові, не викликає побічних ефектів і може бути рекомендований для призначення хворим на гострий інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST будь-якого віку та вагової категорії після тромболітичної терапії.