ВПЛИВ СИНДРОМУ НАДМІРНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО РОСТУ НА РОЗВИТОК ДИСЛІПІДЕМІЙ ТА НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ - Квіт, Х.Б. (Світ медицини та біології, 2024)
Неалкогольна жирова хвороба печінки є однією з найпоширеніших хронічних патологій печінки, часто асоціюється з дисліпідеміями та метаболічним синдромом. Синдром надмірного бактеріального росту в тонкому кишківнику розглядається як ключовий механізм, що потенційно сприяє розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки та дисліпідемій, впливаючи на метаболічний баланс, ліпідний обмін і системне запалення. У дослідженні обстежено 342 пацієнти з дисліпідеміями, серед яких оцінено поширеність синдрому надмірного бактеріального росту в тонкому кишківнику та його вплив на показники ліпідного обміну і запальні маркери. Встановлено значно вищу частоту синдрому надмірного бактеріального росту у пацієнтів із порушеннями ліпідного обміну (53,4 %) порівняно з контрольною групою (36 %, р≤0,05), а також серед пацієнтів із неалкогольною жировою хворобою печінки (52 %). Кореляційний аналіз підтвердив зв’язок синдрому надмірного бактеріального росту із підвищенням рівня тригліцеридів, лужної фосфатази та індексу інсулінорезистентності. Результати підкреслюють значущість синдрому надмірного бактеріального росту у патогенезі неалкогольної жирової хвороби печінки та дисліпідемій, що відкриває нові перспективи для діагностики та терапії цих захворювань.