ВИКОРИСТАННЯ РЕГРЕСІЙНИХ ЛІНІЙНИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ВІКУ НА ВИМІРЮВАНІ АНАТОМІЧНІ ВІДСТАНІ ПРИ ЛІКУВАННІ ПЕРЕЛОМІВ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ДІТЕЙ - Ковач, І.В.; Зуб, Г.Е.; Локес, К.П. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження було присвячене застосуванню лінійних регресійних моделей для визначення впливу віку на вимірювані анатомічні відстані при лікуванні переломів нижньої щелепи у дітей. У дослідженні використано 100 конусно-променевих комп’ютерних томограм черепа дітей віком від 6 до 17 років, які були виконані внаслідок травматичних ушкоджень, запальних захворювань або новоутворень щелепи. Вимірювання проводили для визначення зон на нижній щелепі для гвинтової фіксації під час відкритої редукції та внутрішньої фіксації за допомогою міні-пластин, щоб запобігти травмуванню зубних зачатків, що розвиваються, коренів постійних зубів і нижньощелепного каналу. Результати вказували на те, що вік впливає на анатомічні відстані, критичні для хірургічного втручання, що зумовлює необхідність вікових підходів для мінімізації ризику ускладнень при лікуванні переломів нижньої щелепи у дітей.