ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕНЬ ЛІПІДНОГО ОБМІНУ В ОСІБ ЗІ СПАДКОВІСТЮ ПО АРТЕРІАЛЬНІЙ ГІПЕРТЕНЗІЇ ТА У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ІІ СТАДІЇ - Кузьмінова, Н.В.; Романова, В.О.; Іванкова, А.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Шкарівський, Ю.Л.; Побережець, О.Л. (Світ медицини та біології, 2024)
У статті відображені результати дослідження показників ліпідного обміну у здорових осіб з обтяженою спадковістю по артеріальній гіпертензії та пацієнтів з гіпертонічною хворобою ІІ стадії. Ліпідний обмін вивчали за стандартними показниками ліпідограми з додатковим визначенням аполіпопротеїдів В100 і А-1 та ліпопротеїну (а). Відмічено, що в сироватці крові здорових осіб з обтяженою спадковістю по артеріальній гіпертензії відбуваються проатерогенні зміни в ліпідних фракціях, які є аналогічними показникам хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії. Звертає увагу, що рівень Лп(а) в осіб зі спадковою схильністю до артеріальній гіпертензії був на 67,0 % вищий за групу контролю (р