ТИМЧАСОВЕ ПЕРЕТИСКАННЯ АОРТИ ПРИ БОЙОВІЙ ХІРУРГІЧНІЙ ТРАВМІ - Лурін, І.А.; Хорошун, Е.М.; Панасенко, С.І.; Макаров, В.В.; Негодуйко, В.В.; Шипілов, С.А.; Кербаж, Н.Р. (Світ медицини та біології, 2024)
Проведений науковий аналіз власного досвіду застосування різних методів тимчасового перетискання аорти при бойовій хірургічній травмі дозволив визначити оптимальні умови для виконання оклюзії аорти із застосуванням абдомінального бандажа, ендоваскулярної балонної оклюзії аорти та накладання атравматичного затискача на аорту. Ми верифікували 76 випадків тимчасового перетискання аорти та провели статистичний та експертний аналіз можливостей застосування зазначених методів під час медичної евакуації. У результаті ми визначили, що метод абдомінального бандажу слід використовувати під час надання «базової» догоспітальної допомоги та під час місії CASEVAC; ендоваскулярну балонну оклюзію аорти слід застосовувати при наданні «розширеної» догоспітальної допомоги та під час місії MEDEVAC; накладання атравматичного затискача на аорту слід застосовувати на госпітальному етапі під час реанімаційних торакотомій. Водночас усі методи тимчасової компресії аорти не можна розглядати як альтернативи один одному, оскільки вони виступають як «процедури-мости» перед остаточним хірургічним гемостазом.