ПОЛІМОРФІЗМ ГЕНІВ ЯК ЧИННИК РИЗИКУ РОЗВИТКУ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 1 ТИПУ ТА СТОМАТОЛОГІЧНИХ ХВОРОБ - Мазур, П.В.; Савичук, Н.О.; Вербицька, Т.Г.; Мазур, І.П. (Світ медицини та біології, 2024)
У дослідженні вивчався асоціативний зв’язок однонуклеотидних поліморфізмів тол-подібного рецептору-2 (TLR2 rs5743708 Arg753Gln), інтерлейкіну-10 (IL-10 rs3024491 G-1082A), рецептору вітаміну D (VDR rs1544410 283A/G(BsmI), остеопонтину (OPN rs1126616 C6982T) з розвитком цукрового діабету 1 типу та стоматологічних хвороб в українській популяції дітей. До дослідження залучено 27 дітей, що були розподілені на дві групи (17 дітей з цукровим діабетом 1 типу та 10 – без супутньої патології). Стан здоров’я ротової порожнини оцінювали згідно загальноприйнятих методик. В результаті проведених досліджень було встановлено, що поліморфізм гену ІЛ-10 асоціювався з ризиком цукрового діабету 1 типу в гетерозигодній та мутантній алелі. В домінантній алелі GG ІЛ-10 вірогідно зменшує ризик захворювання (OR=15.05, 95% ДІ, 1.79–221.62, P=0.004). Достовірних відмінностей частоти генотипів генів тол-подібного рецептору-2 (TLR2 rs5743708 Arg753Gln), рецептору вітаміну D (VDR rs1544410 283A/G(BsmI), остеопонтину (OPN rs1126616 C6982T) та варіацій їх алелей не виявлено в групах дослідження. Вивчення асоціативного зв’язку поліморфізму генів та основних показників стоматологічного здоров’я у дітей не продемонстрував вірогідно значущих показників.