ДОСЛІДЖЕННЯ СЕНСИБІЛІЗАЦІЇ ДО ПЛІСНЯВИХ ГРИБІВ У ХВОРИХ НА МІКРОБНУ ЕКЗЕМУ - Попова, І.Б.; Кайдашев, І.П.; Ємченко, Я.О.; Васильєва, К.В.; Безега, О.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Немає єдиної концепції етіології екземи, недостатньо вивчені складні ланки патогенезу екземи у формуванні яких відображена дінамічна і взаємопов´язана зміна функцій різних органів і систем організму. Одним з важливих патогенетичних механізмів екземи, як і взагалі алергії, є розвиток імунних реакцій, обумовлених екзогенними алергенами. На відміну від пилкових алергени пліснявих грибів є більш комплексними за своєю структурою та спричинюють не лише IgE-опосередковану алергію, оскільки кожен з їх компонентів (спори, міцелій, гіфи) певною мірою володіє алергенним потенціалом і здатний зумовити різноспрямовану імунну відповідь. У 78 (90,7 %) хворих виявлено підвищений рівень специфічного IgE хоча б одного з досліджувальних алергенів до пліснявих грибів. Найвищий рівень концентрації IgE (більше 17,5) спостерігався до алергену гриба Penicillium notatum у 15,1 % хворих на хронічну мікробну екзему. Отримані результати дослідження можуть бути основою для подальшого вивчення мікогенної сенсибілізації.