СУЧАСНІ ПРИНЦИПИ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ КІСТКОВИХ УРАЖЕНЬ У ХВОРИХ З СИНДРОМОМ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ - Прихідько Р.A.; Краснов, О.Г.; Дудченко, М.О.; Кравців, М.І.; Заєць, С.М.; Іващенко, Д.М.; Краснова, О.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Одним із найбільш невирішених питань у пацієнтів із синдромом діабетичної стопи є діагностика та лікування ураження кісткової тканини. Метою було порівняти результати лікування уражень кісткової тканини у хворих на синдром діабетичної стопи та висвітлити чинники профілактики ампутації кінцівки. Проведено лікування 658 хворих на синдром діабетичної стопи. Високі ампутації нижньої кінцівки в контрольній групі проводили частіше. Смертність була вищою в контрольній групі. При цьому опорна функція стопи у пацієнтів зберігалася частіше в основній групі. Радикальне хірургічне лікування остеомієліту призводить до скорочення термінів лікування хворих на синдром діабетичної стопи та збільшення кількості оперативних втручань. Проте консервативна терапія остеомієліту знижує ризик порушення опорної функції стопи та високої ампутації нижньої кінцівки.