ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ PENDULUM-АПАРАТУ ДЛЯ ДИСТАЛЬНОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ПЕРШИХ ПОСТІЙНИХ МОЛЯРІВ ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ДІТЕЙ БЕЗ ПРОРІЗАНИХ ДРУГИХ ПОСТІЙНИХ МОЛЯРІВ - Скрипник, І.Л.; Шнайдер, С.А.; Пиндус, Т.О.; Хороз, Л.М.; Єнча, А.; Єнчова, Я.; Петрашова, А. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження було присвячене оцінці ефективності застосування апарату Pendulum для дистального переміщення перших постійних молярів верхньої щелепи у дітей, у яких ще не прорізалися другі постійні моляри. У дослідженні взяли участь десять пацієнтів віком від 8 до 16 років із зубощелепними аномаліями. Бокові цефалометричні рентгенограми використовували для оцінки кутових і лінійних параметрів до і після лікування апаратом Pendulum. Апарат сприяв значній дисталізації перших постійних молярів, досягнувши середнього переміщення 7,48±0,64 мм за середню тривалість лікування 3,26±0,37 місяців. Спостерігалися незначні небажані ефекти, такі як мезіальний рух опорних зубів та незначна протрузія різців, але вони спонтанно зникли протягом 2–3 тижнів після зняття апарату. Ці дані свідчать про те, що апарат Pendulum ефективний для дисталізації перших постійних молярів у дітей, у яких не прорізалися другі постійні моляри, сприяє формуванню оптимальних оклюзійних співвідношень і потенційно спрощує майбутнє ортодонтичне лікування.