КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СПРАВЖНЬОЇ АКАНТОЛІТИЧНОЇ ПУХИРЧАТКИ В АЗЕРБАЙДЖАНІ - Фараджева, Г.З. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження була оцінка епідеміологічного стану та клінічного перебігу справжньої акантолітичної пухирчатки в Азербайджані. Під наглядом перебувало 554 хворих на справжню акантолітичну пухирчатку. Проведено аналіз динаміки захворюваності (охоплення періоду з 1999 по 2011 рр.). Встановлено, що з 1999 р. спостерігається стійке зростання захворюваності, а з 2006 р. темпи зростання захворюваності сформували 6-річний цикл. Змінився перебіг захворювання, він став більш важким і резистентним до терапії. Збільшилася кількість хворих на справжню акантолітичну пухирчатку серед осіб молодше 40 років (серед яких спостерігалося дворазове переважання жінок). Переважання поширених форм над обмеженими, скорочення періоду ураження слизових оболонок, омолодження формування захворювання, резистентність захворювання до терапії, що проводиться (збільшення дози глюкокортикоїдів в два рази) дозволяють судити про зміну перебігу захворювання.