ОЦІНКА ВПЛИВУ БІОМЕТРИЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОКА НА УСПІХ ОПЕРАЦІЇ ПРИ ГОРИЗОНТАЛЬНІЙ КОСООКОСТІ - Фарзієва, М.С. (Світ медицини та біології, 2024)
У ході виконання цього дослідження у 2022–2023 році у клініці «Батигьоз» було проведено комплексне клініко-лабораторне та інструментальне проспективне обстеження 28 пацієнтів віком від 1,0 до 38,0 років (середній вік 7,79±7,43 роки) з горизонтальною косоокістю. Пацієнти були поділені на 3 групи: езотропія (n=9, 32,1 %), екзотропія (n=8; 28,6 %) та інфантильна езотропія (n=11; 39,3 %), а також на 3 вікові групи за типом післяопераційного відхилення, розвитку очного яблука та бінокулярності. Було виявлено, що відстань до лімбу (d), ширина прикріплення внутрішнього прямого м’яза (a, b, c) позитивно корелює з ймовірністю успіху хірургічного втручання (p=0,058; p=0,026; p=0,019; р=0,058). З іншого боку, осьова довжина і величина кута косоокості для близької відстані негативно корелювали з ймовірністю успіху хірургічного втручання (р=0,031; р=0,021). Встановлено, що осьова довжина та анатомія екстраокулярних м’язів є одними з факторів, що впливають на успіх хірургічного втручання при горизонтальній косоокості.