ІНДЕКС ЯКОСТІ ГІГІЄНІЧНОГО ДОГЛЯДУ ЗА ТРАВМОВАНИМИ ЗУБАМИ, ЯК НОВИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ЯКОСТІ ГІГІЄНІЧНОГО ДОГЛЯДУ - Чегертма, Е.І.; Біденко, Н.В.; Савичук, О.В.; Чалий, К.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження присвячено оцінці гігієнічного догляду за травмованими зубами у дітей, для чого було розроблено індекс якості гігієнічного догляду за травмованими зубами. Основна увага приділялася дітям віком від 8 до 12 років, у яких через травматичні ураження зуби були зафіксовані дротяно-композитними шинами. Для порівняння якості догляду за травмованими та здоровими зубами використовувалися індекси якості гігієнічного догляду за травмованими зубами, Silness-Loe та кровоточивості ясенної борозни, з метою визначення найбільш інформативного підходу. Отримані результати показали, що індекс якості гігієнічного догляду за травмованими зубами краще корелює з показником індексу кровоточивості ясенної борозни, що свідчить про його чутливість до місцевих запальних змін у травмованих ділянках. Виявлено, що використання індексу якості гігієнічного догляду за травмованими зубами дозволяє стоматологам контролювати стан гігієни та адаптувати рекомендації для покращення догляду за травмованими зубами, підвищуючи ефективність лікування і зменшуючи ризик інфекційних ускладнень.