РОЛЬ NF-ΚB У ДЕГРАДАЦІЇ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ В СЕРЦІ ЩУРІВ ПІД ЧАС ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Акімов, О.Є.; Микитенко, А.О.; Костенко, В.О.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2024)
В останні роки все більше уваги приділяється регуляторним функціям позаклітинного матриксу сполучної тканини. Метою цього дослідження була оцінка впливу інгібітора активації NF-κB на концентрацію різних фракцій глікозаміногліканів, L-гідроксипроліну та сіалових кислот у серці щурів під час моделювання метаболічного синдрому. Дослідження проводили на 24 щурах-самцях лінії «Вістар» масою 190–260 г, розділених на 4 групи: контрольна; група введення амонію піролідиндитікарбамату (ПДТК); група метаболічного синдрому (група МетС); група комбінованого введення ПДТК і моделювання МетС. Застосування ПДТК під час моделювання МетС зменшувало загальний вміст глікозаміногліканів, концентрацію гепарин-гепаранової та кератан-дерматанової фракцій на 22,53 %, на 21,66 % та 59,64 % відповідно, але збільшувало концентрацію хондроїтинової фракції глікозаміногліканів на 62,1 % порівняно з групою МетС. Концентрація L-гідроксипроліну та сіалових кислот зменшилася на 26,95 % та 17,37 % відповідно. Активація ядерного фактора транскрипції NF-κB у серці щурів під час моделювання метаболічного синдрому призводить до підвищення інтенсивності деградації позаклітинного матриксу.