ВИЗНАЧЕННЯ ПРОТИМІКРОБНОЇ ДІЇ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ SATUREJA HORTENSIS, ВИРОЩЕНОЇ В АЗЕРБАЙДЖАНІ - Алієва, Х.М.; Гадірова, Х.А.; Мамедова, Н.Х.; Байрамова, Р.С.; Мансурова, Х.Т.; Мехтієва, Г.Ж.; Мухтарова, Н.А. (Світ медицини та біології, 2024)
У статті представлені результати вивчення антимікробної дії ефірної олії Satureja hortensis, яка росте в Азербайджані. Якісний склад і кількість (мг/кг) ефірної олії Satureja hortensis визначали хромато-мас-спектрометричним методом. Антимікробну дію фітопрепарату вивчали диско-дифузійним методом, а також методом серійних розведень. Згідно з результатами, ефірна олія, виділена з Satureja hortensis, як у нативному вигляді, так і в розведеннях, мала згубний ефект на використані в якості тест-культур S.aureus, E.coli, K.pneumoniae, H.pylori та P.aeruginosa, C.albicans, викликаючи повну чи часткову затримку їхнього росту. Отримані результати є основою припущення, що синтезована ефірна олія Satureja hortensis має високу антимікробну дію. Тому цей фітопрепарат у майбутньому можна використовувати для приготування нових лікарських засобів при лікуванні інфекційних захворювань, викликаних цими мікроорганізмами.