ПРОТИЗАПАЛЬНИЙ ЕФЕКТ ЗБАГАЧЕНОЇ ТРОМБОЦИТАМИ ПЛАЗМИ ПРИ КАРАГІНАН-ІНДУКОВАНОМУ НАБРЯКУ ЛАПИ У ЩУРІВ - Вастьянов, Р.С.; Стоянов, О.М.; Бабієнко, В.В.; Грузевський, О.А.; Талалаєв, К.О.; Кірчев, В.В.; Дворник, І.Л. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначення вираженості протизапального ефекту збагаченої тромбоцитами плазми за умов комплексного застосування на моделі карагенан-спричиненого набряку лапи щурів. Експериментальні дослідження проводили за умов карагенан-індукованого ексудативного асептичного запалення. Щурам роздільно та сумісно уводили збагачену тромбоцитами плазму та елагову кислоту. Диклофенак натрію застосовували в якості референт-препарату. Через 30 хв, 1, 2, 4 та 6 год після введення карагенану визначали показники запальної реакції, а також вміст прозапальних цитокінів та активність індуцибельної NO-синтази в тканині лапи тварин. Отримані дані свідчать про редукцію вираженості запального набряку лапи щурів, зниження запального індексу та блокаду вивільнення фактору некрозу пухлини та інтерлейкіну-1 в разі сумісного введення збагаченої тромбоцитами плазми та елагової кислоти. Виявлена протизапальна дія досліджуваних субстанцій виявилася максимальною на відтермінованих стадіях запальної реакції, а саме, починаючи з 4 год досліду, і тривала до кінця досліду. Автори доводять принципову можливість підвищення ефективності протизапального ефекту в результаті сумісного введення збагаченої тромбоцитами плазми та елагової кислоти у вигляді ефекту адитивності. Авторами продемонстровано можливість підвищення ефективності протизапального лікування шляхом додавання до комплексної схеми збагаченої тромбоцитами плазми. Висвітлена протизапальна ефективність сумісного введення збагаченої тромбоцитами плазми та елагової кислоти та патогенетична обумовленість даного захисного ефекту при карагенан-ініційованому запаленні лапи щурів доводить доцільність клінічного тестування протизапальної ефективності даної фармакологічної схеми.