СУБМІКРОСКОПІЧНІ ЗМІНИ СЕЛЕЗІНКИ ЗРІЛИХ ЩУРІВ ЗА УМОВ ХРОНІЧНОЇ ГІПЕРГОМОЦИСТЕЇНЕМІЇ - Гриценко, А.С.; Самборська, І.А.; Лавриненко, В.Є.; Матківська, Р.М. (Світ медицини та біології, 2024)
У зрілих щурів при гіпергомоцистеїнемії спостерігали наявність виражених деструктивних процесів в селезінці. Відмічали високий ступінь процесів апоптозу лімфоцитів білої пульпи селезінки, проліферацію В-лімфоцитів в зрілі плазматичні клітини. В макрофагах зростала чисельність лізосом, фагосом, цитоплазма їх містила фрагменти зруйнованих формених елементів крові. Активна імунна відповідь органу на гіпергомоцистеїнемію характеризувалась наявністю значної кількості лімфобластів. Червона пульпа селезінки відрізнялась посиленим розпадом еритроцитів та тромбоцитів, накопиченням гранул ліпофусцину в цитоплазмі макрофагів. Змін зазнавали також ендотеліальні клітини синусоїдних капілярів.