ВПЛИВ ОДНОЧАСНОГО ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКА ТА АНТИТОКСИКАНТУ НА ЛІПІДНИЙ І ГЕМАТОЛОГІЧНИЙ СТАТУС ПІСЛЯ ІНТОКСИКАЦІЇ НІКЕЛЕМ НА ФОНІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО АТЕРОСКЛЕРОЗУ - Ібрагімов, Р.І.; Ібрагімова, Н.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Вплив металів – нещодавно визнаний фактор ризику серцево-судинних захворювань та пов’язаний з прогресуванням атеросклерозу. Є дані про біотоксичну дію важких металів на гематологічний статус та мікробіоту кишечника. У цьому дослідженні вивчено ефективність спільного застосування пробіотика та рослинного антитоксиканту на стан ліпідного та гематологічного статусу в умовах хронічного отруєння нікелем на фоні експериментального атеросклерозу. Результати дослідження показали, що експериментальна терапія зменшила вираженість порушень у ліпідному та гематологічному статусі: збільшився вміст ліпопротеїдів високої щільності та відбулося значне зниження індексу атерогенності, а також проявилася тенденція до нормалізації у рівні зниженої концентрації гемоглобіну та середньоклітинного гемоглобіну в еритроцитах. Отримані дані показують доцільність спільного використання пробіотика та рослинного антитоксиканту у комплексній терапії хронічних отруєнь нікелем через питну воду, що особливо важливо для пацієнтів з атеросклеротичними ушкодженнями судин. Ймовірно, додавання пробіотика через регуляцію функціональної активності та різноманітності мікробіоти кишечника на тлі рослинного антитоксиканту при хронічному отруєнні нікелем на тлі атеросклерозу може бути іншим напрямком регулювання ліпідного обміну та гематологічних порушень.