ВПЛИВ ЧОЛОВІЧИХ ГОНАДНИХ ГОРМОНІВ НА ЗМІНИ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ, ВИКЛИКАНІ ГОСТРОЮ ХОЛОДОВОЮ ТРАВМОЮ - Таран, І.В.; Волощук, Н.І.; Годован, Н.Л.; Машевска, О.В.; Лозинська, М.С.; Іваниця, А.О.; Грузд, В.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Статеві відмінності функціонування організму людини вважаються основою розвитку гендерної фармакології. Особливості будови чоловічого та жіночого організму формують цілий ряд як фізіологічних, так і психологічних реакцій, що забезпечують біологічну роль кожного виду. Відомо, що в екстремальних умовах, до яких належить і низькі температури психічні й фізичні реакції у особин різних статей відрізняються. Основними органами мішенями холодової травми є центральна нервова система та серцево-судинна. Стан серцево-судинної системи залежить від багатьох факторів, серед яких рівень статевих гормонів посідає почесне місце. На даний час відомо що чоловіки гірше переносять низьку температуру, а показник виживання у щурів за умови гострого загального охолодження збільшується при умові зниження рівня тестостерону. Однак відомості щодо змін в роботі серцево-судинної системи за умови різного рівня насиченості організму тестостероном не однозначні та потребують уточнення. Проведені дослідження свідчать про зміни на електрокардіограмі щурів зі зміною гормонального фону самців, відзначались зміни в показниках частоти серцевих скорочень, амплітудах зубців R, S та інтервалах QT, ST. При моделюванні гострої холодової травми зміни на електрокардіограмі ставали більш масштабними: статистично знижувалась амплітуда R, збільшувалась амплітуда S, крім того, статистично подовжувались інтервали PQ, RS, QT, ST. Проведена гонадектомія зменшувала виразність змін на електрокардіограмі та відновлювала деякі показники до таких які вважались в межах статистичної похибки. Таким чином виразність змін на електрокардіограмі під впливом холоду у самців з нормальним рівнем тестостерону була значно більша ніж у тварин після кастрації. Схожу тенденцію було прослідковано при аналізі змін артеріального тиску у самців щурів з різним гормональним фоном.