МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РЕГЕНЕРАЦІЇ КІСТКИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ В ЕКСПЕРИМЕНТІ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ НАТУРАЛЬНОГО КОЛАГЕНУ - Челпанова, І.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначити динаміку гістоархітектурних перебудов кістково-керамічного регенерату після аугментаціі експериментального дефекту нижньої щелепи кролика остеопластичним матеріалом – натуральним колагеном. Незважаючи на вже відомі результати застосування остеопластичних матеріалів у клінічній практиці, повна та якісна регенерація кісток щелепно-лицевої ділянки, її механізми та динаміка залишаються не до кінця вивченими, потребують уточнення і деталізації. Для дослідження використовували статевозрілих кроликів-самців віком 6–7 місяців, вагою 2,5–3 кг. До контрольної групи увійшли тварини з дефектом кісткової тканини, який загоювався під кров’яним згустком. Експериментальну групу складали кролики, у яких кістковий дефект заповнювали натуральним колагеном. Контроль посттравматичного стану кісткової тканини в ділянці дефекту здійснювали впродовж 84 діб. Ультраструктурні зміни вивчали методом скануючої електронної мікроскопії. Для визначення змін складу регенерату використовували підрахунок трьох параметрів. Дані проаналізували за допомогою t-критерію Стьюдента, різницю при р