КАРДІОТОКСИЧНІСТЬ І СЕРЦЕВА НЕДОСТАТНІСТЬ, СПРИЧИНЕНІ ХІМІОТЕРАПІЄЮ - Байрамзаде, С.Р.; Мехтієва, Н.І.; Бахшієв, М.М. (Світ медицини та біології, 2024)
За останні 20 років досягнення в лікуванні раку сприяли послідовному зниженню смертності, пов’язаної з раком, паралельно зі зростанням виживання при раку. У міру зростання виживання побічні ефекти, пов’язані з лікуванням, особливо серцево-судинна токсичність, пов’язана з терапією раку, набули популярності через їх значний вплив на результати лікування пацієнтів. Ефективне управління серцево-судинною токсичністю має вирішальне значення, оскільки воно впливає на вибір протиракової терапії та на довгострокову захворюваність та смертність серед онкологічних хворих. Незважаючи на значні досягнення у протираковій терапії, які покращили виживання пацієнтів, ці методи лікування часто супроводжуються підвищеним ризиком захворюваності та смертності, пов’язаної з лікуванням, особливо від серцево-судинних ускладнень. Кардіоонкологія, міждисциплінарна область, останніми роками привертає значну увагу. Однак необхідні подальші дослідження для вивчення складних механізмів серцево-судинної токсичності, спричиненої хіміотерапією. Цей огляд включає останні відомості та докази, пов’язані з оцінкою кардіотоксичності хіміотерапії та способами керування цією проблемою.