ВИЗНАЧЕННЯ ЛІПОКАЛІНУ, АСОЦІЙОВАНОГО З ЖЕЛАТИНАЗОЮ НЕЙТРОФІЛІВ, ПРИ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ - Бiлoвoл O.M.; Kнязькова I.I.; Тверетінов, О.Б.; Кoпиця М.П.; Kузьміновa Н.В.; Кондрусик, Н.Ю.; Aбрамовa Л.П. (Світ медицини та біології, 2024)
Попередні дослідження з використанням ліпокаліну, асоційованого з желатиназою нейтрофілів, були сфокусовані на вивченні його змін при різних патологічних станах та доказана висока чутливість при тубулоінтерстиціальному ушкодженні нирок. Метою роботи було вивчити сучасний стан діагностичної та прогностичної значущості біомаркеру ліпокаліну, асоційованого з желатиназою нейтрофілів, при серцево-судинних захворюваннях за даними експериментальних та клінічних досліджень. Проведено аналіз літературних джерел бази даних Pubmed та Web of Science за останні 5 років. Встановлено, що дефіцит ліпокаліну, асоційованого з желатиназою нейтрофілів, сприяє розвитку атеросклеротичних змін в судинах на початкових стадіях захворювання та прискорює розвиток атеросклерозу. Відмічено значне зростання рівнів сироваткового ліпокаліну, асоційованого з желатиназою нейтрофілів, у пацієнтів з ангіографічно підтвердженою ішемічною хворобою серця та кількістю уражених судин. Визначено підвищення експресії ліпокаліну, асоційованого з желатиназою нейтрофілів, при артеріальній гіпертензії, серцевій недостатності але патогенетичні механізми цих змін продовжують вивчатись. Підвищення цього біомаркеру у крові асоціюються з несприятливими ранніми та довгостроковими результатами при гострому інфаркті міокарда та серцевій недостатності.