ЗАСТОСУВАННЯ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН ПРИ ГОСТРОМУ ПАНКРЕАТИТІ - Гасанова, С.Ю. (Світ медицини та біології, 2024)
Гострі панкреатити є значним тягарем захворювань, які не мають однозначного лікування. Вони супроводжуються місцевим та системним запаленням і призводять до численних ускладнень. Терапія стовбуровими клітинами була досліджена для лікування інших захворювань і набула поширення завдяки своїм можливостям для лікування гострого та хронічного панкреатиту. Терапія стовбуровими клітинами може не тільки сприяти регенерації, але й запобігти пошкодженню підшлункової залози, інших органів та пов’язаних з цим ускладнень. Стовбурові клітини мають імуномодулюючі властивості та клінічний потенціал, про що свідчать численні дослідження, проведені на тваринних моделях. Було проведено пошук літератури з лікування гострого панкреатиту стовбуровими клітинами у різних розділах Інтернету. Проведено пошук за базами Web of Science, Elsevier Science Inc., Scopus, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Medline, Pubmed, Google Shcolar, etc. за ключовими словами: гострий панкреатит, МСК, стромальні клітини, патогенез, ендогенна інтоксикація, гемостаз, ліпоперіокислення. Проведено теоретичний аналіз даних статей, що рецензуються. У даному огляді розглядаються широко використовувані стовбурові клітини та їх властивості, перспективні для лікування панкреатиту. Використання стовбурових клітин у медицині знаходиться на доклінічному рівні. Багато експериментів проводяться на тваринах, переважно на щурах. Однак стовбурові клітини можуть не тільки прискорювати відновлення органу, а й перероджуватись у пухлинні новоутворення. Тому необхідно подальше вивчення їхньої поведінки, у тому числі при лікуванні панкреатиту – поширеного захворювання, яке призводить до значного погіршення або блокування розщеплення поживних речовин у тонкому кишечнику та ендокринній функції підшлункової залози. У статті подано докладний аналіз результатів використання стовбурових клітин у лікуванні панкреатиту. Проведено аналіз основних тенденцій у лікуванні панкреатиту стовбуровими клітинами та визначено найближчі перспективи впровадження нових технологій у галузь клінічних досліджень.