СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО РОЗПІЗНАВАННЯ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ МІКРОСКОПІЧНОГО КОЛІТУ - Кульчицька, О.М.; Кузьмінова, Н.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Побережець, О.Л.; Назарова, М.С.; Бурдейна, Д.М. (Світ медицини та біології, 2024)
Мікроскопічний коліт – це запальне захворювання кишечника, що характеризується хронічною діареєю з наявністю специфічних мікроскопічних змін за відсутності макроскопічних (ендоскопічних) та радіологічних змін у товстому кишечнику. Мікроскопічний коліт є досить поширеним захворюванням, тому лікарі повинні бути знайомі з його клінічними особливостями та стратегіями лікування, оскільки захворювання заслуговує такої ж уваги, як і класичні запальні захворювання кишечника. В статі розглянуто сучасні уявлення про мікроскопічний коліт, епідеміологію захворювання, фактори ризику, клінічну картину, критерії діагностики і тактики лікування відповідно до європейських рекомендацій Об’єднаного товариства європейських гастроентерологів та Європейської групи з вивчення мікроскопічного коліту 2021 р. з загальною метою підвищення обізнаності та покращення раціонального лікування мікроскопічного коліту в клінічній практиці.