ОСОБЛИВОСТІ ПОПЕРЕЧНИХ РОЗМІРІВ ТІЛА В УКРАЇНСЬКИХ ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК, ХВОРИХ НА РІЗНІ ФОРМИ КРОПИВ’ЯНКИ - Аладван, А.М.А.; Дмитренко, С.В.; Смолко, Д.Г.; Мельник, Т.В.; Гунас, І.В. (Світ медицини та біології, 2024)
В українських чоловіків і жінок молодого віку, хворих на гостру та хронічну кропив’янку легкого і тяжкого перебігу, встановлені достовірні або тенденції відмінностей поперечних розмірів грудної клітки, ширини плечей та розмірів тазу від практично здорових українських чоловіків і жінок аналогічного віку. Між відповідними групами хворих чоловіків або хворих жінок встановлені лише поодинокі достовірні або тенденції відмінностей поперечних розмірів тіла. Встановлені виражені прояви статевого диморфізму поперечних розмірів тіла – в усіх групах хворих чоловіків достовірно більші значення ширини плечей, а також у чоловіків хворих на гостру та хронічну кропив’янку тяжкого перебігу більші значення усіх діаметрів грудної клітки; а у хворих гостру кропив’янку легкого перебігу жінок – достовірно більші значення усіх відстаней таза.