ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН КОГНІТИВНИХ ФУНКЦІЙ ПРОТЯГОМ ПЕРШОГО РОКУ ПІСЛЯ ІШЕМІЧНИХ ІНСУЛЬТІВ У ПАЦІЄНТІВ З ФІБРИЛЯЦІЄЮ ПЕРЕДСЕРДЬ - Дельва, М.Ю.; Заєць, В.В.; Чекаліна, Н.І.; Дельва, І.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Фібриляція передсердь є значущим фактором ризику постінсультних когнітивних порушень. Ми вивчали закономірності змін когнітивних функцій протягом першого року після ішемічного нелакунарного інсульту у пацієнтів з фібриляцією передсердь. Нами були відібрані пацієнти з персистуючою (пароксизмальною) та постійною формами фібриляції передсердь, а також пацієнти з регулярним синусовим ритмом, які перенесли ішемічний нелакунарний інсульт протягом останніх 6 місяців. Когнітивне тестування (коротка шкала оцінки психічного статусу, Монреальська шкала оцінки когнітивних функцій, тест малювання годинника та батарея лобної дисфункції) проводили після включення пацієнта в дослідження, а потім повторно через 6, 9 та 12 місяців після інсульту. Протягом першого року після ішемічного нелакунарного інсульту пацієнти з постійною (пароксизмальною) та персистуючою формою фібриляції передсердь мали статистично значущі негативні зміни в глобальній когнітивній сфері (за короткою шкалою оцінки психічного статусу та Монреальською шкалою оцінки когнітивних функцій), порівняно з пацієнтами з регулярним синусовим ритмом. У пацієнтів з обома типами фібриляції передсердь спостерігається значне погіршення візуально-просторових та виконавчих функцій протягом першого року після ішемічного нелакунарного інсульту (достовірне погіршення в домені «Візуально-просторові та виконавчі функції» Монреальської шкали оцінки когнітивних функцій, в тесті малювання годинника та в батареї лобної дисфункції).