ПОРУШЕННЯ СИСТЕМИ ГЕМОСТАЗУ ПРИ АНОМАЛЬНИХ МАТКОВИХ КРОВОТЕЧАХ ТА ЇХ ЛІКУВАЛЬНА ТАКТИКА - Качайло, І.А.; Кузьміна, І.Ю. (Світ медицини та біології, 2024)
Для з’ясування особливостей порушень в системі гемостазу при аномальних маткових кровотечах нами обстежено 130 жінок, з яких, 110 пацієнток, які склали основну групу спостереження. Контрольну групу склали 20 здорових жінок без порушення менструального циклу. З’ясовано, що аномальні маткові кровотечі в репродуктивному віці, при відсутності етіопатогенетичного лікування, призводять до розвитку постгеморагічної анемії. Тяжкість і характер кровотеч визначається наявністю дефектів в тромбоцитарної ланки системи гемостазу з порушенням агрегаційної функції тромбоцитів. Дослідження загального коагуляційного потенціалу, первинного гемостазу і стану внутрішньосудинної гемокоагуляції у пацієнток з аномальними матковими кровотечами з використанням методів оцінки кількості агрегації тромбоцитів дозволяє виявити і диференціювати порушення в системі гемостазу. Застосування сучасних принципів ведення жінок з аномальними матковими кровотечами та застосування інгібіторів фібринолізу дозволяє домогтися підвищення активності системи згортання крові і повною зупинки кровотечі на 2–5 добу.