ОКСИД АЗОТУ – БІОМАРКЕР ПРОГРЕСУВАННЯ ТА МЕТАСТАЗУВАННЯ НИРКОВО-КЛІТИННОГО РАКУ В ГОЛОВНИЙ МОЗОК - Комаревцев, В.М.; Балабанова, К.В.; Калінін, І.В.; Усатов, С.А.; Овчаренко, М.О.; Комаревцева, І.О.; Зельоний, І.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Ендогенний оксид азоту відіграє ключову роль у розвитку раку. Метою дослідження було дослідити роль біомаркера метаболітів оксиду азоту в прогресуванні та метастазуванні нирково-клітинної карциноми в мозок. Для перевірки нашої гіпотези це дослідження типу «випадок-контроль» складалося з показників метаболітів оксиду азоту в інтактній паренхімі, резецованій під час операцій з приводу сечокам’яної хвороби (група порівняння, n=13); 103 хворих на нирково-клітинний рак. Для аналізу метаболітів оксиду азоту використовували методику, яка дозволяє визначити вміст нітрит- та нітрат-іонів в одному зразку. Вміст стабільних метаболітів оксиду азоту виражали в мкг/мг білка в тканинах. Рівні метаболітів оксиду азоту були значно вищими (у 1,5 рази вище) у пухлинній тканині, ніж у навколопухлинній тканині. Оксид азоту виявив про- або протипухлинну дію залежно від рівня NO та стадії пухлинного процесу. Рівень оксиду азоту в пухлинній тканині був незалежним предиктором прогресування нирково-клітинного раку та його метастазування в мозок. Вміст оксиду азоту в навколопухлинній тканині має високу прогностичну ефективність при метастазуванні нирково-клітинного раку та як протекторний фактор, що запобігає прогресуванню пухлини.