РУТИННА БІОХІМІЧНА ДІАГНОСТИКА ТА ПРОГНОЗ ВАЖКОСТІ COVID-19 В УМОВАХ ОБЛАСНОЇ ЛІКАРНІ - Комаревцева, І.О.; Балабанова, К.В.; Овчаренко, М.О.; Усатов, С.А.; Комаревцев, В.М.; Фролова, І.В.; Зельоний, І.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було оцінити рутинні лабораторні показники біохімічного аналізу крові як маркерів потенційного ризику та факторів інфікування COVID-19 та тяжкості дихальної недостатності як у жінок, так і у чоловіків. Це одноцентрове ретроспективне дослідження проводилося за участю 57 COVID-19-позитивних осіб, госпіталізованих до Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни у жовтні-листопаді 2021 року. Рівні сечовини крові були вищими в групі дихальної недостатності 1, ніж у групі дихальної недостатності 2, як у жінок, так і у чоловіків. Динаміка рівня креатиніну у жінок і чоловіків із COVID-19 у всіх групах була такою ж, як і рівень сечовини крові. Рівень загального білка у жінок із COVID-19 знижувався з наростанням дихальної недостатності до ІІ стадії, а у чоловіків, навпаки, зростав. Рівень загального білка у хворих на COVID-19 жінок з дихальною недостатністю І ступеня вищий, ніж у чоловіків з дихальною недостатністю І ступеня, а у пацієнтів з дихальною недостатністю 2 ступеня рівень загального білка у жінок нижчий, ніж у чоловіків. Динаміка рівня альбуміну у жінок і чоловіків з COVID-19 в усіх групах була такою ж, як і рівень загального білка. На підставі ROC-аналізу, метода Каплана-Мейєра; однофакторного аналізу з використанням логарифмічного рангового тесту та регресійної моделі Кокса встановлено, що рівні сечовини крові та креатиніну є біомаркерами розвитку дихальної недостатності (I або II) протягом 30 днів після госпіталізації у хворих на COVID-19, як жінок, так і чоловіків.