ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА МЕТОДІВ БІОПСІЇ У ЖІНОК ІЗ ПАТОЛОГІЄЮ ЕНДОМЕТРІЮ У ПРЕ- І ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ВІЦІ - Мамедлі, Л.З.; Магалов, І.Ш.; Бабаєва, Г.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження була оцінка ефективності методів біопсії шляхом порівняння гістологічних результатів, отриманих з використанням двох методів забору ендометрію (аспіраційна біопсія ендометрію (пайпель-біопсія) та традиційна дилатація та вишкрібання)), з гістологічними результатами зразка гістеректомії. Усього було обстежено 57 жінок як у пре-, так і постменопаузі, у яких спостерігалися аномальні маткові кровотечі та постменопаузальні кровотечі, з використанням двох методів отримання зразків ендометрію. Серед 57 жінок 41 відчувала перименопаузальні маткові кровотечі, а 16 – постменопаузальні маткові кровотечі. При ультразвуковому дослідженні у 19,3 % випадків були виявлені поліпи ендометрію, у 73,7 % – міома матки та у 35,1 % пацієнток – ознаки аденоміозу. З точки зору чутливості, пайпель-біопсія, дилатація та вишкрібання продемонстрували показники виявлення 30,8 % та 61,5 % відповідно для виявлення ендометріальних поліпів. Для випадків гіперплазії ендометрію без атипії ці показники становили 89,7 % та 84,6 % відповідно. Примітно, що обидва методи продемонстрували 100 % чутливість у діагностиці атипової гіперплазії.