АНОМАЛЬНІ ВИДІЛЕННЯ З ПІХВИ У ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ І МЕТОДИ БОРОТЬБИ З НИМИ - Хамідова, Н.А.; Мамедханова, І.А. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначення оцінки молодими жінками виділень із піхви та їх традиційних практик щодо виділень. Форма збору даних складалася в цілому з опитувальника, що включає 4 розділи і 46 питань. Частота аномальних виділень із піхви, що спостерігаються у дослідженні, склала 19,3 %. Серед жінок частка використання традиційних методів при скаргах виділення з піхви становить 14,2 %. Традиційні методи, що використовуються при аномальних виділеннях, полягали в питті соку цибулі, часнику, петрушки (14,7 %), закладанні у піхву вати або тканини (11,2 %), промиванні піхви відварами цибулі, петрушки, кропиви, ромашки (2,5 %), оцтом, содою чи протирання піхви соком лимона (0,9 %), або часнику (1,8 %). 12,6 % жінок, які використовують традиційні методи, заявили, що метод ефективний. Рекомендується оцінити традиційну практику, що застосовується при інфекціях сечостатевих шляхів, розглянути такі результати, як ефективність, шкода, вартість, провести регіональні та більші дослідження.