МІКРОБІЦИДНІ ТА ІМУНОСТИМУЛЮЮЧІ ВЛАСТИВОСТІ РОСЛИННОГО СИРОПУ НА ОСНОВІ ЕКСТРАКТІВ ЛИПОВОГО ЦВІТУ, КОРЕНЯ АЛТЕЮ І ЧЕБРЕЦЮ - Гасимов, Р.М.; Агаєва, Е.М.; Сулейманова, Т.Г.; Гурбанова, С.Ф.; Гусейнов, Р.М.; Наріманов, В.А.; Мурадова, С.А.; Бахишова, Ю.А. (Світ медицини та біології, 2024)
У статті представлені результати досліджень з вивчення мікробіцидних та імуностимулюючих властивостей сиропу рослинного походження на основі екстракту липового цвіту, екстракту кореня алтею, екстракту чебрецю. Мікробіцидні властивості препарату досліджували диско-дифузійним методом, імуностимулюючі властивості вивчали окремо та у поєднанні з живою вакциною, що містить штам 1/96. До дослідження було включено 400 курчат-бройлерів тридцятиденного віку, які були розділені на чотири групи по 100 особин: порівнювали застосування вакцини (1-я група) та рослинного препарату (2-я група), а також їх спільне застосування (3-я група) у контрольній групі (група 4). Результати показали збільшення лейкоцитів на 34,9±0,8, Т-лімфоцитів на 8,5±0,15 та В-лімфоцитів на 6,35±0,8 у крові курчат-бройлерів 3-ї групи порівняно з відповідними показниками контрольної групи (24,2±0,5, 1,75±0,20, 1,31±0,15 відповідно). Так, препарат має мікробіцидні та імуностимулюючі властивості в птахівницьких комплексах.