ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ВЕРБИ САХАЛІНСЬКОЇ НА ГЕМОСТАЗ ЗАЛІЗА НА ТЛІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ТРОМБОФЛЕБІТУ - Maлоштан Л.М.; Грубник I.M.; Яковлєвa Л.В.; Чорна O.В. (Світ медицини та біології, 2024)
В якості об’єкта дослідження було взято сухий екстракт пагонів верби сахалінської, як лікувально-профілактичний засіб. Експеримент проводили на кролях. Експериментальний тромбофлебіт викликали введенням у ділянку крайової вени вуха внутрішньовенного розчину 2% люголю в дозі 0,1 мл. Для оцінки стану антиоксидантного захисту в сироватці крові та терапевтичного ефекту сухого екстракту пагонів верби сахалінської були обрані показники: рівень трансферинового насичення, концентрація заліза в крові, загальна залізозв’язуюча здатність сироватки крові, ненасичена залізозв’язуюча здатність сироватки. В групі тварин, які отримували сухий екстракт пагонів верби сахалінської в профілактично-лікувальному режимі, спостерігали зниження концентрації заліза в сироватці крові та водночас збільшення загальної залізозв’язуючої здатності сироватки крові та ненасиченої залізозв’язуючої здатності сироватки. Доведено, що екстракт пагонів верби сахалінської впливав на показники антиоксидантного захисту на фоні експериментального тромбофлебіту у кролів. Ця дія пов’язана з метал-хелатуючими властивостями флаваноїдів, що були ідентифіковані в екстракті.