ГІСТОГЕНЕЗ СОЛІДНОГО ТИПУ ПРОТОКОВОГО РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ЖІНКИ - Ніколенко, Д.Є.; Коковська, О.В. (Світ медицини та біології, 2024)
В Україні розвиток протокового раку молочної залози продовжує бути зростаючою проблемою здоров’я жінок не тільки похилого а й молодого віку, та причиною смерті у 18–20 % випадків. Неінвазійні форми раку, що складають 5–8 % випадків, пов’язують із проліферативним процесом в альвеолярній частині залози. Вивчалась структурно-функціональна організація епітелію термінальної протоки залози на аутопсійном матеріалі жінок репродуктивного віку, померлих від інфекційних захворювань, а також ретроспективно ідентифікований солідний тип протокового раку залози, згідно класифікації ВООЗ (2003); застосовані гістологічний, гістохімічний, імунногістохімічний методи (маркери p63, bcl-2, α-sma, VEGF фірми DakoCytomation) з каріометричним аналізом. В роботі приведено нове теоретичне обґрунтування і рішення актуального питання гістогенезу солідного раку молочної залози на підставі порівняння з епітелієм термінальної частини протоки – ацинуса-бруньки. Представлено гістогенез раку з крайнім ступенем катаплазії, що пов’язаний із термінальним відділом протоки.