КРАНІОТОПОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРЯМОЇ ПАЗУХИ ТВЕРДОЇ ОБОЛОНКИ ГОЛОВНОГО МОЗКУ У ЛЮДЕЙ ЗРІЛОГО ВІКУ У НОРМІ - Сербін С.I.; Дубина С.O.; Бoндapeнкo C.B.; Гринь B.Г.; Cвінцицькa H.Л.; Уcтeнко P.Л.; Бiлaш B.П. (Світ медицини та біології, 2024)
Для нашого дослідження був використаний трупний матеріал від 40 людей різного віку та статі. Нами були виготовлені корозійні препарати прямого синуса твердої оболони головного мозку. У нашому дослідженні були використані різноманітні методи дослідження для морфологічних досліджень: топографо-анатомічне препарування на макроскопічному та мікроскопічному рівнях, краніо-морфометричне дослідження прямої пазухи, застосування акрилової пластмаси для виготовлення корозійних препаратів прямого синусу твердої оболони головного мозку, метод ін’єкції. Отримані нами мофометричні показники щодо прямої пазухи піддавалися варіаційно-статистичному аналізу. Також нами був застосований метод комп’ютерно-графічноного аналізу. Дані нашого дослідження можливо використати при плануванні оперативних втручань на структурах твердої оболони головного мозку – перш за все на прямих пазухах твердої оболони головного мозку.