ВПЛИВ ПОМІРНИХ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ НА ПОКАЗНИКИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ СТУДЕНТІВ-ФІЗІОТЕРАПЕВТІВ - Бергтраум, Д.І.; Вовканич, Л.С.; Свищ, Я.С.; Дух, Т.І.; Дунець-Лесько, А.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою роботи було вивчення впливу непрофесійних спортивних тренувань на показники гемодинаміки студентів-фізіотерапевтів віком 17–18 років. Учасниками дослідження були нетреновані студенти (44 студентів, 27 студенток) та фізично активні студенти (19 студентів, 12 студенток). Визначали частоту серцевих скорочень та показники центральної гемодинаміки. Вплив непрофесійних занять різними видами спорту на показники гемодинаміки проявляється брадикардією, тенденцією до гіпотонії, зменшення величини серцевого індексу та збільшення частоти виявлення осіб з гіпокінетичним типом гемодинаміки й інотропним типом кардіорегуляції. Такі навантаження знижують індексу Робінсона, підвищують рівень резервних можливостей серцево-судинної системи та збільшують частоту проявів ваготонії у стані фізіологічного спокою, підвищують показники загальної фізичної працездатності та аеробних можливостей організму студентів та студенток. Наші результати свідчать про те, що самостійно визначені непрофесійні спортивні заняття мають значний потенціал для покращення здоров’я та фізичної підготовленості студентів-фізіотерапевтів.